Ενέργεια 

Πράσινη ενέργεια από το παράθυρο

Posted at 3 Απριλίου 2013 | By : | Categories : Ενέργεια | 1 Comment

energyΠράσινη ενέργεια από το παράθυρο

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου κάθε επιφάνεια θα μπορούσε να είναι επικαλυμμένη με ηλιακά κύτταρα, μετατρέποντας το φως του ήλιου σε πράσινη ενέργεια.

Αυτός είναι ο στόχος μιας νέας startup που ονομάζεται Ubiquitous Energy, δηλαδή «πανταχού παρούσα ενέργεια». Η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει οικονομικές, διαφανείς επιστρώσεις και φιλμ, τα οποία θα μπορούν να συλλέγουν την ενέργεια του φωτός, όταν τοποθετούνται σε παράθυρα ή σε οθόνες ενός tablet και smartphone. Ενας τρόπος να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία είναι σε ηλεκτροχρωμικά παράθυρα, που σκουραίνουν όταν ο ήλιος είναι πιο φωτεινός.

Η πατέντα βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο τα φωτοβολταϊκά της εταιρείας συλλέγουν το φως. Συλλέγουν μήκη κύματος από το υπεριώδες και υπέρυθρο τμήμα του οπτικού φάσματος, επιτρέποντας στο ορατό φως να περάσει. Τα παραδοσιακά ηλιακά κύτταρα συλλέγουν φως και στην υπεριώδη αλλά και στην ορατή περιοχή του φάσματος και αυτό δεν τους επιτρέπει να είναι εντελώς διάφανα.

Χαμηλό κόστος

«Είναι σίγουρα μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση, εάν το κόστος αυτών των κυττάρων μπορεί να είναι χαμηλό και η σταθερότητα των υλικών επαρκής», τονίζει ο Ζέναν Μπάο, καθηγητής στο τμήμα χημικών μηχανικών του αμερικανικού Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Προσθέτει επίσης πως, συλλέγοντας την υπέρυθρη και υπεριώδη ακτινοβολία, η τεχνολογία αυτή φιλτράρει το φως που οι άνθρωποι δεν θέλουν να περνά από τα παράθυρά τους έτσι κι αλλιώς.

Υπάρχουν και άλλα είδη διαφανών ηλιακών κυττάρων, όμως πολλά από αυτά συλλέγουν φως από το ορατό φάσμα κι έτσι δεν έχουν τις δυνατότητες διαφάνειας ενός προϊόντος που δεν απορροφά καθόλου ορατό φως. Αυτά τα υλικά επιτυγχάνουν μερική διαφάνεια, όταν τοποθετούνται αραιά πάνω σε μία επιφάνεια ή όταν τα φωτοβολταϊκά γίνονται πιο λεπτά, έτσι ώστε να αφήνουν να περάσει περισσότερο φως.

Ο Μάιλς Μπαρ, πρόεδρος της Ubiquitous Energy, εξηγεί ότι τα διαφανή ηλιακά κύτταρα κατασκευάζονται από διάφορες οργανικές στρώσεις, οι οποίες τοποθετούνται σταδιακά μία μία πάνω σε γυαλί ή φιλμ. Αυτή η διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί με ευκολία στη βιομηχανική μέθοδο παραγωγής λεπτού φιλμ. Πολλά μοντέρνα παράθυρα, για παράδειγμα, έχουν κάποιου είδους επίστρωση για το φιλτράρισμα της ηλιακής ακτινοβολίας ή για μόνωση. Ο Μπαρ θέλει τα ηλιακά κύτταρα να κατασκευάζονται και να τοποθετούνται στα παράθυρα μ’ έναν αντίστοιχο τρόπο, η εταιρεία ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα σχέδιά της για τα προϊόντα ή τις τιμές της. Καθώς η εταιρεία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της έρευνας, μελετά διάφορα υλικά και σχέδια για τα προϊόντα της.

Διαφάνεια έως 90%

Τα οργανικά υλικά, που χρησιμοποιεί, επιτυγχάνουν διαφάνεια περίπου στο 70%. Η διαφάνεια στα παράθυρα κτηρίων κυμαίνεται συνήθως στο 55%-90% και στις οθόνες φορητών συσκευών στο 80%-90%. Σύμφωνα με τον Μπαρ και την ομάδα του, η αποδοτικότητα των κυττάρων όπως και η διαφάνεια των υλικών είναι υψηλών προδιαγραφών, ωστόσο υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης.

Η Ubiquitous Energy θέλει να βελτιώσει την αποδοτικότητα των ηλιακών της κυττάρων, τονίζει ο Μπαρ, και εξετάζει δύο τρόπους, που θα της επιτρέψουν να το κάνει. Ο πρώτος είναι η βελτίωση στο σχεδιασμό των ημιαγώγιμων υλικών τους -η εταιρεία τώρα σχεδιάζει υλικά που συγκεντρώνουν ενέργεια ακόμη βαθύτερα στο υπέρυθρο φάσμα.

Ο δεύτερος τρόπος έχει να κάνει με τη νανομηχανική και συγκεκριμένες μικρές αλλαγές στην οπτική παρεμβολή εντός της συσκευής για τη βελτίωση της απορρόφησης του φωτός -μέθοδοι δηλαδή που έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για τη βελτίωση στην αποδοτικότητα μη διαφανών ηλιακών κυττάρων. «Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις το προϊόν σου», υπογραμμίζει ο Μπαρ, «και εμείς θα τα δοκιμάσουμε όλα».

Πηγή: enet.gr


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΠΟ 50 ΕΥΡΩ
ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ – ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

τηλ: 6972-666.502 - info@climaline.gr

Trackbacks for this post

Leave a Comment