Ενέργεια Έργα Μελέτες 

Πώς «απεξαρτήθηκα» από το πετρέλαιο

Posted at 28 Δεκεμβρίου 2013 | By : | Categories : Ενέργεια,Έργα,Μελέτες | 1 Comment

IMG_0653Πώς «απεξαρτήθηκα» από το πετρέλαιο

Οι περισσότεροι τον τελευταίο καιρό διαβάζουν για λύσεις θέρμανσης, τι είναι πιο οικονομικό, ή πώς να καταφέρουν να γλυτώσουν κάποια από τα λιγοστά χρήματα που υπάρχουν διαθέσιμα λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Αντλίες θερμότητας, air condition, ενεργειακά τζάκια, θερμοπομποί κ.α. είναι πλέον στο καθημερινό λεξιλόγιο των περισσοτέρων που ψάχνουν, διαβάζουν, προσπαθούν να ζεσταθούν με το μικρότερο κόστος.

Εγώ θα παραθέσω την δική μου περίπτωση, και ίσως να βοηθήσω κάποιους να επιλέξουν, αν η περίπτωσή τους ταιριάζει με τη δική μου. Να τονίσω εξαρχής ότι πιστεύω πως δεν υπάρχει μαγική λύση καθώς όλα εξαρτώνται από μια σειρά παραμέτρων, διαφορετικών για τον καθένα. Έτσι, η λύση που ταίριαξε σε μένα δεν ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά μόνο σε εκείνες που έχουν όμοια χαρακτηριστικά με την δική μου.

Τοποθεσία – Κλίμα

Το σπίτι μου είναι σε ορεινή περιοχή, περίπου 1.000 μέτρα υψόμετρο, στην κεντρική Ελλάδα. Στην περιοχή αυτή ο χειμώνας είναι βαρύς, με αρκετές ημέρες χιονόπτωσης το χρόνο, με αέρα και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 0 βαθμούς Κελσίου. Επιπρόσθετα, έχω το «προνόμιο», να μην έχω άλλα σπίτια κολλητά με το δικό μου, δλδ είναι εκτεθειμένο και από τις 4 πλευρές στους ανέμους.

Χαρακτηριστικά κατοικίας

Η κατοικία μου είναι διόρωφη, επιφάνειας 120 τετραγωνικών μέτρων, και η τοιχοποιία είναι με τούβλα. Έχει αρκετά ανοίγματα, παράθυρα, μπαλκονόπορτες, πόρτες κτλ.

Θέρμανση πριν την κρίση – Κόστος = 5.000 ευρώ

Για τη θέρμανση πριν την κρίση, φρόντιζε ένας λέβητας πετρελαίου και ένα συμβατικό τζάκι, που συνήθως δούλευαν και τα δύο τις περισσότερες μέρες του χειμώνα. Αν εξαιρέσω τα ξύλα το κόστος των οποίων ήταν πολύ μικρό, μια συνηθισμένη από άποψη κρύου χρονιά (προς 1 ευρώ το λίτρο, μέχρι πέρυσι που έβαζα πετρέλαιο), ήθελα περίπου 5.000 ευρώ σε πετρέλαιο, δλδ 5 τόνους. Με αυτό το ποσό σημειώνω ότι το σπίτι ήταν μονίμως σχετικά κρύο, δλδ δεν κατάφερναμε να ζεσταθούμε.

Και τώρα με την κρίση, τι?

Αναμφίβολα, όπως ήρθε η κρίση για όλους, έτσι ήρθε και για μένα. Τα εισοδήματα μειώθηκαν, οι φόροι αυξήθηκαν και έπρεπε να βρω άμεσα μια λύση για τη θέρμανση του χειμώνα, δεδομένου ότι και με ένα νέο μέλος στην οικογένεια δεν υπήρχε το περιθώριο να μην είναι ζεστό το σπίτι. Και ψάχνοντας στο internet, βρήκα τη σελίδα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, όπου και απευθύνθηκα ζητώντας μια συνολική λύση. Η λύση λοιπόν ήρθε, και είχε 2 άξονες:

Πρώτον: Περιορισμός των απωλειών

Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει ήταν να περιορίσω τις απώλειες θερμότητας από το σπίτι μου. Ως προς αυτό, τοποθέτησα στην είσοδο του σπιτιού, όπου και ανοιγόκλεινε συνεχώς η πόρτα, μια διάφανη τέντα από την βορινή και ανατολική πλευρά, απ΄ όπου και φυσάει τις περισσότερες μέρες του χειμώνα. Επιπλέον, τοποθέτησα σε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα λάστιχα με τα οποία εμποδίζεται το κρύο να μπει μέσα.

Δεύτερον: Το τζάκι αναλαμβάνει χρέη «καυστήρα» 

Όμως μόνο με τον περιορισμό των απωλειών ζέστη δεν θα υπήρχε. Έπρεπε το σπίτι κάπως να ζεσταθεί. Δεδομένου λοιπόν ότι υπήρχε ήδη καυστήρας, κυκλοφορητής και σώματα καλοριφέρ, η λύση που επιλέχθηκε ήταν να «μετασχηματίσουμε» το τζάκι με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνει στα σώματα ζεστό νερό.

Έτσι, με το κατάλληλο συνεργείο, αφαιρέσαμε το μαντέμι που υπήρχε και τοποθετήσαμε ένα νέο, το οποίο φαίνεται στη φωτογραφία. Το στοιχείο που είχε ωστόσο το νέο τζάκι ήταν μια δεξαμενή νερού στο πάνω μέρος η οποία θα ζέσταινε το νερό και ένας κυκλοφορητής θα αναλάμβανε να το διανείμει στα σώματα. Το χαρακτηριστικό στοιχείο βέβαια του τζακιού, είναι ότι το νερό κυκλοφορεί σε μικρές ποσότητες γύρω γύρω από το θάλαμο καύσης, ζεσταίνεται τάχιστα, και φτάνει στους 70 βαθμούς μέσα σε μισή ώρα, κυκλοφορώντας παράλληλα σε ένα σπίτι 120 τετραγωνικών. Τέλειο!

Τιμή

Για την μόνωση του σπιτιού (τέντα και λάστιχα) το κόστος ήταν περίπου στα 200 ευρώ. Για την αντικατάσταση του τζακιού, συνολικά πλήρωσα 2.500 ευρώ (υλικά και εργασία). Υπολογίζουμε ότι για όλο το χρόνο θα χρειαστούμε περίπου 6-7 τόνους ξύλα, δλδ περίπου 1.000 ευρώ. Επομένως, το κόστος είναι για κατασκευή 2.700 ευρώ περίπου και για κάθε χρόνο λειτουργίας μάξιμουμ 1.000 ευρώ (από 5.000 ευρώ που ήθελα με το πετρέλαιο και δεν ζεσταινόμουν).

Κλείνοντας

Κλείνωντας θέλω να πω 2 πράγματα. Πρώτον, μέχρι στιγμής μέσα στο σπίτι καθόμαστε με τα κοντομάνικα. Τέτοια ζέστη δεν κατάφερνα ούτε με 8 τόνους πετρέλαιο το χρόνο.

Δεύτερον, ευχαριστώ πολύ τον κ. Γεωργιάδη για τις πολύτιμες συμβουλές και για τη λύση που πρόσφερε στο πρόβλημα μου.

Γ.Κ.

Για περισσότερα επικοινωνήστε στο
210 – 33.00.352


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΠΟ 50 ΕΥΡΩ
ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ – ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

τηλ: 6972-666.502 - info@climaline.gr