Ενεργειακό Πιστοποιητικό 

Ποια ακίνητα εξαιρούνται από το ενεργειακό πιστοποιητικό (λίστα)

Ποια ακίνητα εξαιρούνται από το ενεργειακό πιστοποιητικό (λίστα)

Ενεργειακό πιστοποιητικόΜια σειρά από έγγραφα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι θέλουν να πουλήσουν ή να ενοικιάσουν ακίνητο.

Θα πρέπει υποχρεωτικά εκτός από φορολογική ενημερότητα και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη σύναψη του συμβολαίου να διαθέτετε και ενεργειακό πιστοποιητικό.

Τα πρόστιμα για όλους όσοι δεν συμμορφωθούν ξεκινούν από 1.000 και φτάνουν μέχρι τα 10.000 ευρώ.

Το ακίνητο που βγαίνει για πώληση πρέπει να συνοδεύεται και με τα στοιχεία του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Το ΠΕΑ θα πρέπει να επισυνάπτεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησίας ακινήτων.

Λίστα: εξαιρούνται από το ενεργειακό πιστοποιητικό:

 • Μεταβιβάσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.
 • Μεταβιβάσεις κατεδαφιστέων παλαιών κτισμάτων, για τα οποία υπάρχει απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης λόγω υποχρεωτικής κατεδάφισης εντός εξαμήνου από την υπογραφή του συμβολαίου.
 • Διατηρητέα ή ιστορικά κτήρια
 • Διανομές συνιδιοκτητών ακινήτων και ανταλλαγές ακινήτων με κτίσματα.
 • Γονικές παροχές, δωρεές, αποδοχές κληρονομιάς ακινήτων με κτίσματα.
 • Συστάσεις οριζοντίου ιδιοκτησίας επί υφισταμένων ή μελλοντικών κτισμάτων.
 • Μεταβιβάσεις κτηρίων ή τμημάτων κτηρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.
 • Μεταβιβάσεις κτηρίων ή τμημάτων κτηρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, οι αποθήκες μουσείων, στάβλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κ.λπ.
 • Μεταβιβάσεις κτηρίων ή τμημάτων κτηρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

Ενεργειακός Επιθεωρητής (προσαρμογή από veriotis.gr)

12/2017


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΠΟ 50 ΕΥΡΩ
ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ – ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

τηλ: 6972-666.502 - info@climaline.gr

Comment

 • στελλα καντιωτου

  30 Δεκεμβρίου 2017 στις 15:17

  χρειαζεται ενεργειακο πιστοποιητικο για γραφειο 42 τ.μ. – εβγαλα τον Ιανουαριου του 2015 – 1.1.2018 καινουργιος ενοικιαστης , ευχαριστω

 • στελλα καντιωτου

  30 Δεκεμβρίου 2017 στις 15:20

  πηρα ενεργειακο πσιτοποιητικο τον Ιανουαριο του 2015 – αλλαζει ο ενοικασιτης , χρειαζεται καινουργιο πιστοποητικο παλι?? γραφειο 42 τ.μ. ευχαριστω

 • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ

  3 Φεβρουαρίου 2018 στις 18:29

  Καλησπέρα, εφόσον είναι νέος ενοικιαστής χρειάζεται νέο πιστοποιητικό.

 • Μαρκου Δημητρης

  11 Ιανουαρίου 2019 στις 13:03

  Καλησπερα, εχω μισθωτηριο 10ετες απο το 2009 που ληγει τωρα και ειχε υποβληθει στη ΔΟΥ για καταστημα 67τ.μ. Θελω να ανανεωσω το μισθωτηριο για αλλα 10 χρονια.Χρειαζεται ενεργειακο πιστοποιητικο; Ο ιδιοκτητης, ο ενοικιαστης και ο χωρος ειναι τα ιδια. Πως το καταχωρω; Μεσω taxis υποχρεωτικα; κι αν ναι, γινεται ανανεωση ή πρεπει να κανω νεα μισθωση. Ευχαριστω

 • Ενεργειακός Επιθεωρητής

  11 Ιανουαρίου 2019 στις 14:18

  Καλό σας μεσημέρι,κ.Μάρκου.

  Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου (Αρ.Πρωτ.: ΔΕΠΕΑ/Γ/172335, ΑΔΑ: ΨΡΕΨ4653Π8-Ν2Λ, 16/2/2016, ορθή επανάληψη 22/4/2016) και την τελευταία σελίδα:
  “η ως άνω υποχρέωση για έκδοση πιστοποιητικού δεν υφίσταται:
   -σε περίπτωση ανανέωσης ή παράτασης της σύμβασης μίσθωσης καθώς για το ίδιο ακίνητο εξακολουθεί να είναι ίδιος ο μισθωτής,
   – όταν, για οποιοδήποτε λόγο, γίνει μεταβίβαση της σύμβασης μίσθωσης (π.χ. σε περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων).

  Αν τηρούνται αυτά, δεν απαιτείται η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού.

 • τζανος παναγιωτης

  30 Ιανουαρίου 2019 στις 14:57

  Υπόκειται σε Έκδοση Πιστοποιητικού σε κτίσμα εξολοκλήρου πετρόκτιστο που βρίσκετε εντός παραδοσιακού οικισμού αλλά δεν είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο.

Leave a Comment