Ενέργεια 

Αντλίες θερμότητας: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Posted at 17 Οκτωβρίου 2012 | By : | Categories : Ενέργεια | 0 Comment

Αντλίες θερμότητας: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η συνεχής συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα μας, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και για ανεύρεση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης.

Μεγάλη ζήτηση υπάρχει και για αντλίες θερμότητας, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό χρήσης ή ακόμη και για θέρμανση νερού πισίνας. Οι αντλίες θερμότητας απορροφούν περίπου το 75% της απαιτούμενης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη από το περιβάλλον (ήλιο, αέρα, έδαφος και νερό), ενώ το υπόλοιπο 25% το παίρνουμε με τη μορφή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην αγορά υπάρχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων αντλιών θερμότητας Αέρος/Νερού, Εδάφους/Νερού και Νερού/Νερού, ενώ η εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί έναντι του πετρελαίου δύναται να φθάσει στα 900-1.100 ευρώ ετησίως.

Η αρχή λειτουργίας της αντλίας θερμότητας είναι πολύ απλή. Ο ήλιος θερμαίνει τον αέρα του περιβάλλοντος, του οποίου την ενέργεια η αντλία θερμότητας μετατρέπει σε θέρμανση. Η μετατροπή αυτή για να επιτευχθεί απαιτεί την κατανάλωση μικρού μόνο ποσού ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα 3kWh ανανεώσιμης ενέργειας + 1kWh ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδουν 4kWh θερμικής ενέργειας.

Στο εμπόριο διατίθενται αντλίες θερμότητας ειδικά σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις πολλαπλές ανάγκες της σύγχρονης κατοικίας. Είτε πρόκειται για νέα οικοδομή είτε για σπίτι με εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης (σε ανακαίνιση ή μη), οι αντλίες θερμότητας παρέχουν θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης εξασφαλίζοντας μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων έως και 65%* σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα που χρησιμοποιούν λέβητα και καυστήρα.

Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τύπους θερμαντικών σωμάτων, όπως σώματα χαμηλής θερμοκρασίας (panels), ενδοδαπέδιο δίκτυο και τερματικές μονάδες νερού. Οι μονάδες καλύπτουν τις απαιτήσεις θέρμανσης και ψύξης σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος από -20 oC τον χειμώνα (τα συστήματα διαθέτουν ενσωματωμένη αντιπαγετική προστασία) έως +43 oC το καλοκαίρι. Επιπλέον, παρέχουν τη δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού σε διαφορετικές θερμοκρασίες, για να ανταποκρίνονται ταυτόχρονα σε διαφορετικές εφαρμογές. Σε υπάρχουσες κατοικίες που έχουν ήδη εγκατεστημένους λέβητες αερίου ή πετρελαίου, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να συνδυαστούν με το υπάρχον σύστημα και να καλύψουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς ο λέβητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως ενισχυτική πηγή κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών τον χειμώνα.

Η τεχνολογία μεταβλητών στροφών (Inverter) που χρησιμοποιούν ορισμένες αντλίες θερμότητας επιτρέπει την ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας έναντι των παραδοσιακών συστημάτων σταθερών στροφών. Οι αντλίες θερμότητας αυξάνουν βαθμιαία την ισχύ που απαιτείται για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία. Ο υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρικός έλεγχος διαχειρίζεται τις αντλίες θερμότητας με τον πλέον αποδοτικό τρόπο.

Τέσσερα πλεονεκτήματα

Οι αντλίες θερμότητας έχουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του πετρελαίου, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής:

  1. Δεν υπάρχουν διαδικαστικά (συντήρηση λέβητα, προμήθεια πετρελαίου κλπ). Εγκαθιστώντας στον χώρο σας αντλίες θερμότητας θα απαλλαγείτε από επιπλέον υποχρεώσεις και κόστη, γιατί απλώς δεν απαιτούνται σύνθετες και ακριβές διαδικασίες συντήρησης.
  2. Απεξάρτηση από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπόκεινται σε έντονες μεταβολές τιμής, όπως αυτές των στερεών και υγρών καυσίμων. Έτσι αποφεύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις που πιθανόν να σας βγάζουν εκτός προγραμματισμού.
  3. Πληρώνεις αφού καταναλώσεις. Δεν χρειάζεται να προπληρώσετε για τα έξοδα λειτουργίας και δεν δεσμεύετε χρήματα από τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό.
  4. Η εγκατάσταση των αντλιών θερμότητας γίνεται γρήγορα και εύκολα. Δεν απαιτείται καπνοδόχος ή εντοιχισμός επιμέρους τμημάτων και αποφεύγετε πρόσθετες εργασίες στον χώρο σας. Επίσης δεν απαιτείται ειδικός χώρος τοποθέτησης, καθώς η εξωτερική μονάδα είναι συμπαγής και μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί εξωτερικά ακόμα και στο μπαλκόνι σας.

Πηγή: diaxeiristis.com 


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΠΟ 50 ΕΥΡΩ
ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ – ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

τηλ: 6972-666.502 - info@climaline.gr

Leave a Comment