Ενέργεια 

Ανεμογεννήτρια για τυφώνες μπορεί να ηλεκτροδοτήσει την Ιαπωνία για 50 χρόνια

Posted at 1 Οκτωβρίου 2016 | By : | Categories : Ενέργεια | 0 Comment

ανεμογεννητρια τυφωναςΑνεμογεννήτρια για τυφώνες μπορεί να ηλεκτροδοτήσει την Ιαπωνία για 50 χρόνια

Οι τυφώνες δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια καταστροφή, λέει ο Atsushi Shimizu.

Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια για τον Ιάπωνα μηχανικό, ο οποίος πιστεύει ότι αυτές οι βίαιες δυνάμεις της φύσης θα μπορούσαν να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της Ιαπωνίας.

Ο Shimizu έχει εφεύρει την πρώτη τουρμπίνα τυφώνα στον κόσμο. Μια ισχυρή, σε σχήμα αυγού ανεμογεννήτρια, έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να αντέξει την απίστευτη δύναμη ενός τροπικού κυκλώνα, αλλά και να την αξιοποιήσει.

Ένας τυφώνας παράγει κινητική ενέργεια που ισοδυναμεί με το ήμισυ περίπου της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγικής παραγωγής, σύμφωνα με το Ατλαντικό Ωκεανογραφικό Εργαστήριο Μετεωρολογίας.

Η ενέργεια από ένα τυφώνα, λέει ο Shimizu, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ιαπωνία για 50 χρόνια.

Τέλος μιας εποχής

Πριν από την πυρηνική καταστροφή της Fukushima, το Μάρτιο του 2011, η πυρηνική ενέργεια αντιπροσώπευε το 60% της πρωτογενούς ενέργειας της Ιαπωνίας.

Αλλά ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι, που σκότωσε 19.000 ανθρώπους, προκάλεσε επίσης την πυρηνική κατάρρευση και εκτροχίασε το εν λόγω σχέδιο.

Σήμερα, η Ιαπωνία εισάγει περίπου το 84% των ενεργειακών αναγκών της, και πολλοί από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της είναι πλέον αδρανείς, καθώς η χώρα θέλει να απεξαρτηθεί από αυτή την πηγή ενέργειας.

Τυφώνες εναντίον τυφώνων: Ποια είναι η διαφορά;

Για δεκαετίες, η Ιαπωνία έχει εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες ευρωπαϊκού στιλ, που δεν προορίζονται για ζώνες τυφώνα, χωρίς προσεκτική εξέταση, οι οποίες έχουν σπάσει σχεδόν εξ ολοκλήρου» λέει ο Shimizu.

Κατά τη διάρκεια του τυφώνας Ουσάγκι, το 2013, για παράδειγμα, οκτώ ανεμογεννήτριες κατέρρευσαν στο αιολικό πάρκο Honghaiwanτης Κίνας, στην ανατολική Guangdong, και επιπλέον οκτώ υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με το Windpower Intelligence.

Κατά συνέπεια, η ηλιακή ενέργεια αποτέλεσε το επίκεντρο των προσπαθειών της ιαπωνικής κυβέρνησης, ενώ τα ηλιακά πάνελ δεν είναι πλέον ένα ασυνήθιστο θέαμα για τα αστικά σπίτια.

«Αλλά από την άποψη της ενέργειας», λέει ο Shimizu, «Η Ιαπωνία έχει στην πραγματικότητα πολύ περισσότερο ανάγκη την αιολική ενέργεια από ότι την ηλιακή.»

Η χώρα έχει ήδη δει 6 τυφώνες το 2016.

Η επόμενη υπερδύναμη

Το 2013, ο Shimizu εγκατέλειψε την εργασία του και κέρδισε χρηματοδότηση για να εφεύρει μια ανεμογεννήτρια που θα είναι άθραυστη από έναν τυφώνα.»

Ο Shimizu και η ομάδα του έκανε δύο θεμελιώδεις αλλαγές στο σχεδιασμό των συμβατικών ανεμογεννητριών.

Πρώτον, σχεδιάστηκε με κατακόρυφο άξονα που είναι σε θέση να αντέξει τα απρόβλεπτα μοτίβα των ανέμων της Ιαπωνίας.

Μετά ενσωμάτωσαν το αποτέλεσμα Magnus – την πλάγια δύναμη που προκαλεί ένα αντικείμενο να παρεκκλίνει από την ευθεία πορεία, όπως τα φάλτσα που βάζουν οι παίκτες σε ένα πέναλτι στο ποδόσφαιρο.

Το αποτέλεσμα Magnus προσφέρει ένα πρωτοφανές επίπεδο ελέγχου στα πτερύγια του στροβίλου.

Όταν η ομάδα Challenergy προσομοίωσε την εφεύρεσή της τον Ιούλιο του 2015, πέτυχε 30% απόδοση. Μια έλικα με βάση τις υπάρχουσες ανεμογεννήτριες συνήθως επιτυγχάνουν 40% απόδοση, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα τυφώνα.

Τον Ιούλιο, το πρώτο πρωτότυπο είχε εγκατασταθεί στην Οκινάουα. Τώρα όλη η ομάδα Challenergy πρέπει να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα της δημιουργίας τους στην πραγματική ζωή, δλδ σε ένα τυφώνα.

Ενεργειακός Επιθεωρητής


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΠΟ 50 ΕΥΡΩ
ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ – ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

τηλ: 6972-666.502 - info@climaline.gr

Leave a Comment