Αυθαίρετα Μελέτες 

Αλλάζει ο νόμος για τα αυθαίρετα

Posted at 1 Αυγούστου 2012 | By : | Categories : Αυθαίρετα,Μελέτες | 0 Comment

Αλλάζει ο νόμος για τα αυθαίρετα

Σημαντικές αλλαγές στο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις και τις προτάσεις, που έχει διατυπώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπως καταγράφουν τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Τη σχετική συζήτηση άνοιξε ο υπουργός ΠΕΚΑ Ε. Λιβιεράτος, δηλώνοντας την περασμένη εβδομάδα στους δημοσιογράφους ότι «το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο και ότι θα αντιμετωπιστεί συνολικά», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω δραστικές αλλαγές στο νόμο και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες.

Ο υπουργός επανήλθε με νεότερες δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι: Είναι ζήτημα εθνικής σημασίας, για το οποίο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνει ενδιαφέρον. Ως το τέλος της προθεσμίας, που έχει οριστεί στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 πρέπει κάτι να έχει γίνει. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αρμόδιος για το θέμα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος ήδη συλλέγει τα στοιχεία και εξετάζει τα δεδομένα.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του έχει καταγγείλει ότι δημιουργείται παράλληλα με τη διαδικασία των τακτοποιήσεων μια νέα γενιά αυθαιρέτων και παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΤΕΕ έχει ζητήσει:

  1. Ευνοϊκές οικονομικές ρυθμίσεις των προστίμων για τους πολίτες,
  2. Να τηρείται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο,
  3. Να προωθηθεί ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός,
  4. Να λειτουργήσει ένας αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΤΕΕ έχει ζητήσει αφού υπάρξει κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων, για πολεοδομικές υπερβάσεις μικρής κλίμακας η διαδικασία της τακτοποίησης να παραμείνει διαρκώς ανοιχτή.

Η διαδικασία τακτοποίησης έχει σχεδόν «παγώσει» τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να μην έχουν εισπραχθεί τα προβλεπόμενα ποσά, ενώ και η προθεσμία που δόθηκε ύστερα από την παράταση εκπνέει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο Τύπος καταγράφει εξάλλου ότι ανοιχτό το ενδεχόμενο ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να μπουν στη διαδικασία τακτοποίησης αφήνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος. Γράφει επίσης, ότι «πηγές του υπουργείου επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν σκέψεις για στοχευμένες βελτιωτικές ενέργειες αλλά οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα κοντά στην εκπνοή της προθεσμίας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, πάντως, ότι το ζήτημα της μείωσης των προστίμων έως και κατά 40% όπως ήδη έχει ζητηθεί από κλάδους της αγοράς, δεν είναι εύκολο να προχωρήσει καθώς «αγκάθι» γι΄αυτό αποτελεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έτσι δεν αποκλείεται τελικώς να επικρατήσει η πρόταση για αύξηση των δόσεων ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για κανονισμό των δόσεων βάσει και εισοδηματικών κριτηρίων».

Η γενική εικόνα που παρουσιάζεται στα δημοσιεύματα του Τύπου, για την πορεία των δηλώσεων είναι ότι μέχρι τώρα και ύστερα από περίπου έναν χρόνο που «τρέχει» η ρύθμιση της τακτοποίησης, έχουν υπαχθεί σ΄αυτή περίπου 400.000 αυθαίρετα από τα περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο που υπολογίζεται ότι θα πρέπει να υπαχθούν. Μια μεγάλη μερίδα αυτών πρόκειται για επαγγελματικά ακίνητα και όχι κατοικίες. Από τα ήδη δηλωθέντα έχουν εισπραχθεί περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην τελική αποπληρωμή των δόσεων υπολογίζεται ότι στα ταμεία του Δημοσίου θα έχουν εισρεύσει απ΄ αυτά περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ και να φτάσουν ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο το κλίμα της απροθυμίας των ιδιοκτητών να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα δεν φαίνεται να αλλάζει έως τις 14 Σεπτεμβρίου που λήγει η σχετική προθεσμία. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι, αν και ξεκίνησαν τη διαδικασία, δεν την προχώρησαν λόγω του κόστους των προστίμων.

Προσαρμογή από tee.gr

Για ρύθμιση αυθαιρέτου επικοινωνήστε στο
210 – 33.00.352


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΠΟ 50 ΕΥΡΩ
ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ – ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

τηλ: 6972-666.502 - info@climaline.gr

Leave a Comment