Ενέργεια 

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων με προγραμματιζόμενο ηλεκτρονικό θερμοστάτη

Posted at 24 Νοεμβρίου 2012 | By : | Categories : Ενέργεια | 0 Comment

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων με προγραμματιζόμενο ηλεκτρονικό θερμοστάτη

Τα τελευταία δέκα χρόνια η κατανάλωση ενέργειας στο μέσο νοικοκυριό στην Ευρώπη αυξάνεται κατά 2% κάθε έτος. Όσον αφορά στη χώρα μας, η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη εξαιτίας της μεγάλης μείωσης εισοδήματος που αντιμετωπίζει το μέσο νοικοκυριό ελέω οικονομικής κρίσης.

Μια λύση μείωσης των ενεργειακών λογαριασμών (ΔΕΗ, Φυσικό Αέριο ή Πετρέλαιο) είναι η τοποθέτηση ενός προγραμματιζόμενου θερμοστάτη. Ο προγραμματιζόμενος θερμοστάτης είναι μια μικρή συσκευή που ρυθμίζει “έξυπνα” τη θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια.

Πώς γίνεται αυτό; Βελτιστοποιώντας τη θερμοκρασία του σπιτιού με προκαθοριζόμενα προγράμματα για το καλοκαίρι και το χειμώνα, για τις νυχτερινές ώρες του ύπνου, τις ώρες που βρισκόμαστε στο σπίτι και όταν λείπουμε.

Για παράδειγμα, δεν έχει νόημα να καταναλώνουμε ενέργεια για θέρμανση όταν απουσιάζουμε από το σπίτι. Ο προγραμματιζόμενος θερμοστάτης ενεργοποιεί τη θέρμανση αυτόματα στις ώρες που έχουν εμείς προκαθορίσει χωρίς να ασχοληθούμε περαιτέρω.

Σε πρώτη φάση οφείλουμε να καθορίσουμε το πρόγραμμα που μας εξυπηρετεί περισσότερο (οικονομικά και ενεργειακά). Ο προγραμματιζόμενος θερμοστάτης λειτουργεί αντίστοιχα με το ξυπνητήρι σε ένα κινητό τηλέφωνο. Παράλληλα, ο προγραμματιζόμενος θερμοστάτης μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να “ρίξει” τη θερμοκρασία κατά ορισμένους βαθμούς Κελσίου, τις ώρες που απουσιάζουμε, αντί να διακόψει εντελώς τη θέρμανση ή και να την αυξήσει.

Για παράδειγμα, το χειμώνα ο θερμοστάτης μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να ρίχνει τη θερμοκρασία δωματίου όταν λείπουμε και αντίστροφα το καλοκαίρι (μπορούμε πχ να ρυθμίσουμε τον κλιματισμό να ενεργοποιείται δέκα λεπτά πριν φτάσουμε σπίτι).

Τα νέα μοντέλα ηλεκτρονικών θερμοστατών συνδέονται με το ασύρματο δίκτυο και μπορούμε να τα προγραμματίσουμε μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου μας.

Οι τιμές των κοινότερων προγραμματιζόμενων θερμοστατών που κυκλοφορούν στο εμπόριο κυμαίνονται από 35 Ευρώ έως 700 Ευρώ, ενώ πιο εξελιγμένα μοντέλα με wi-fi μπορεί να ξεπερνούν τα 250 Ευρώ.

Πηγή: econews.gr


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΠΟ 50 ΕΥΡΩ
ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ – ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

τηλ: 6972-666.502 - info@climaline.gr

Leave a Comment