Φωτοβολταϊκά 

Πως τα φωτοβολταϊκά παράγουν ρεύμα (video)

Posted at 15 Μαρτίου 2014 | By : | Categories : Φωτοβολταϊκά | 0 Comment

green-energy-windowΠως τα φωτοβολταϊκά παράγουν ρεύμα (video)

Ένα φωτοβολταϊκό πάνελ με το που λαμβάνει ηλιακό φως, παράγει ηλεκτρικό ρεύμα. Πώς όμως γίνεται αυτό; Το παραπάνω ερώτημα προσπαθούμε να απαντήσουμε με απλό τρόπο παρακάτω.

Ένα φωτοβολταϊκό πάνελ αποτελείται από δύο διαφορετικές στρώσεις πυριτίου. Το πυρίτιο είναι ουδέτερος αγωγός ρεύματος (δηλαδή το ρεύμα δεν περνάει ούτε με ευκολία, ούτε με δυσκολία) και είναι επεξεργασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφήνει ρεύμα να περνάει μόνο κάτω υπό ορισμένες συνθήκες.

Στην πρώτη στρώση υπάρχουν πολλά θετικά φορτισμένα ηλεκτρόνια ενώ στη δεύτερη στρώση υπάρχουν πολύ λίγα αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια. Όταν η πρώτη στρώση τοποθετηθεί πάνω στη δεύτερη (σε επαφή), δημιουργείται ένα «ηλεκτρικό φράγμα» μεταξύ τους. Αυτό σημανίνει ότι τα ηλεκτρόνια δεν μπορούν να περάσουν από την πρώτη στρώση στη δεύτερη, και αντιστρόφως.

Όταν όμως το φως του ηλίου προσπέσει πάνω στο πάνελ, συμβαίνει κάτι αξιοσημείωτο! Τα φωτόνια του ηλιακού φωτός, εισβάλλουν στην πρώτη στρώση. Αυτά, μεταφέρουν την ενέργειά τους στα πολλά θετικά φορτισμένα ηλεκτρόνια της στρώσης αυτής! Αφού λοιπόν πήραν την ενέργεια τα ηλεκτρόνια αυτά, τότε ξεπετάγονται στη δεύτερη στρώση. Εκεί αντιδρούν με τα λίγα αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια και κατά την αντίδραση αυτή, παράγεται ρεύμα! Παράλληλα με αυτή την αντίδραση, τα θετικά ηλεκτρόνια απωθούνται ξανά στην πρώτη στρώση.

Αυτό συμβαίνει σε κλάσματα δευτερολέπτου, και όσο συνεχίζει να πέφτει το φως, τόσο ξανασυμβαίνει το ίδιο πράγμα. Επίσης, αν είναι πιο δυνατό είναι το ηλιακό φως, συμβαίνει το εξής: τα φωτόνια δίνουν ενέργεια σε περισσότερα θετικά ηλεκτρόνια της πρώτης στρώσης οπότε παράγεται περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα, αφού περισσότερα ηλεκτρόνια κατεβαίνουν στη δεύτερη στρώση!

Μπορείτε να δείτε γραφικά τα παραπάνω στο βίντεο που ακολουθεί:

Προσαρμογή από coolweb.gr

Για περισσότερα επικοινωνήστε στο
210 – 33.00.352


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΠΟ 50 ΕΥΡΩ
ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ – ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

τηλ: 6972-666.502 - info@climaline.gr

Leave a Comment