Ενέργεια 

Πράσινες στέγες: τι είναι και τι προσφέρουν

Posted at 8 Ιουνίου 2012 | By : | Categories : Ενέργεια | 0 Comment

Αφόρητη ζέστη, ηχορύπανση, πλημμύρες, έλλειψη πανίδας, κακής ποιότητας αέρας, άσχημη εικόνα… Τυπικές συνθήκες μιας μεγάλης πόλης. Συνθήκες καθόλου φιλικές για διαβίωση.

Μπορεί να αλλάξει αυτό; Κι όμως μπορεί! Η λύση «ακούει» στο όνομα “πράσινη στέγη”.

Η κατασκευή πράσινων στεγών, ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια στη Γερμανία, όπου σήμερα το 10% όλων των στεγών είναι πράσινες. Το επιτυχημένο αυτό μοντέλο ακολουθούν πρόσφατα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και πολλές αμερικανικές πολιτείες όπως και ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Η ιδέα φύτευσης των ταρατσών ώστε να λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα και ως πνεύμονες πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η κατασκευή μιας πράσινης στέγης προσφέρει οφέλη τόσο για το κτίριο που θα την φιλοξενήσει, όσο και γενικότερα για το περιβάλλον. Τα οφέλη αυτά συνοψίζονται στα παρακάτω:

 1. Οικονομικά οφέλη:
  Οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση.
  Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια σκούρα επιφάνεια ταράτσας αναπτύσει θερμοκρασίες έως 70 βαθμούς C. Αυτό μπορεί να κάνει ανυπόφορη την ζωή των ενοίκων που μένουν κάτω από την πυρωμένη στέγη. Με μια πράσινη στέγη μειώνεται κατά πολύ η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από την στέγη με αποτέλεσμα την μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κτιρίου.
  Όσον αφορά τους χειμερινούς μήνες, η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται σε 2 λίτρα για κάθε τετραγωνικό μέτρο πράσινης ταράτσας, κάθε χρόνο. Μια πράσινη στέγη προστατεύει επίσης την ταράτσα από εξωτερικούς φθοροποιούς παράγοντες (ηλιακές ακτίνες UV, απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, χαλάζι, ρύποι κλπ) και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής της κατά τουλάχιστον 40 χρόνια.
  Τέλος, η ηχομόνωση μπορεί να βελτιωθεί έως 8db, καθώς ο ήχος απορροφάται από την μαλακή επιφάνεια της πράσινης ταράτσας και δεν αντανακλάται.
 2. Περιβαλλοντικά οφέλη:
  Οι πράσινες στέγες βελτιώνουν την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα (παράγουν οξυγόνο, φιλτράρουν τη σκόνη), συμβάλλουν στην άμβλυνση του φαινομένου της αύξησης της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης, σε σχέση με τα προάστια.
  Επιπλέον, το βρόχινο νερό που πέφτει στην πράσινη στέγη επιστρέφει στο έδαφος καθαρισμένο από βαρέα μέταλλα και άλλους ρύπους. Οι πράσινες στέγες παρέχουν προστασία από τις καταιγίδες που πλημμυρίζουν πολλές φορές τις πόλεις.
 3. Κοινωνικά οφέλη:
  Οι πράσινες στέγες, αξιοποιώντας αχρησιμοποίητους χώρους, παρέχουν μέρη για ψυχαγωγία, χαλάρωση ή/και κοινωνικοποίηση. Ομορφαίνουν κτίρια και γειτονιές και αναβαθμίζουν αισθητικά χώρους που βρισκόταν σε αχρηστία.


Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το κίνημα δεν είναι πολύ γνωστό. Υπάρχουν ορισμένα δημόσια κτήρια, που δίνουν το παράδειγμα καλής πρακτικής, ενώ υπάρχουν ασφαλώς και ιδιώτες ευτυχείς κάτοχοι πράσινων στεγών σε μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες.
Δημιουργώντας μια πράσινη στέγη βοηθάμε το περιβάλλον και το μικροκλίμα της πόλης όπου ζούμε. Παράλληλα όμως βελτιώνουμε άμεσα την δική μας ποιότητα ζωής δημιουργώντας συνθήκες άνεσης στο σπίτι μας που δεν μπορούμε να πετύχουμε με κανένα σύστημα κλιματισμού ενώ μειώνουμε τα λειτουργικά κόστη της κατοικίας μας.


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΠΟ 50 ΕΥΡΩ
ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ – ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

τηλ: 6972-666.502 - info@climaline.gr

Leave a Comment